In de afgelopen jaren heeft de elektrische fiets een grote schare fans opgebouwd. Niet voor niets, want steeds meer mannen zien de voordelen in van een elektrische fiets. Hierdoor stijgt de populariteit van elektrische herenfietsen hard! De eerste generatie elektrische herenfietsen waren log, zwaar en hadden een zeer beperkte actieradius. Niet echt een fiets waar je als man op gezien wilde worden.  Moderne elektrische fietsen zijn licht, hebben een actieradius van meer dan 100 kilometer en hebben een modern en stoer uiterlijk.

Kenmerken elektrische herenfietsen

Elektrische herenfietsen kenmerken zich door het gemak waarmee je fietst. Een elektrische herenfiets ziet er tegenwoordig uit als een ‘gewone’ herenfiets, maar dan met trapondersteuning. Op een elektrische herenfiets moet je altijd zelf trappen. Een elektrische fiets beschikt over een accu, meestal geplaatst onder de bagagedrager. Deze accu levert de benodigde energie aan de motor. Motoren zijn meestal geplaatst in het voorwiel of tussen de trapas. De motorpositie bepaald de naam de elektrische fiets: voorwielmotor of middenmotor. Elektrische herenfietsen zijn doorgaans zwaarder dan een gewone fiets. Het frame is zwaarder door de stijvere constructie. Het gewicht van de accu en motor spelen hierbij ook rol.

Voordelen van een elektrische herenfiets

De meeste mannen kopen een elektrische fiets vanwege het gemak ten opzichte van een gewone herenfiets. Bezitters van een elektrische fiets geven aan vaker op de fiets te stappen en daarbij ook meer kilometers te fietsen. Zeker met mooi weer is het erg verleidelijk om de auto te laten staan en op de fiets te stappen. Sluit je normaal gesproken achteraan in de file op weg naar je werk? Op een elektrische fiets passeer je fluitend de file. Daarbij ben je in beweging en haal je de dagelijks aanbevolen beweging van 30 minuten.  Uit onderzoek is gebleken dat regelmatig fietsen, al dan niet op een elektrische fiets, het risico op gezondheidsrisico’s als overgewicht en diabetes type 2 verkleint.

Universeel frame

Wie op zoek is naar een elektrische herenfiets met het klassieke herenframe moet steeds beter zijn best doen om te slagen. Steeds meer fabrikanten stappen over op een ‘universeel’ frame, oftewel het bekende damesframe. De dwarsstang die het herenframe kenmerkt wordt hierbij achterwege gelaten vanwege het stijvere frame die voor elektrische fietsen wordt gebruikt. Het grote voordeel is dat hiermee een lagere instap gecreëerd wordt. Het zal hierdoor een kwestie van tijd zijn dat elektrische fietsen massaal met lage instap op de markt gebracht worden.