Een beetje spiritualiteit willen we allemaal wel in ons leven. Misschien heb je er aanvankelijk nog niet zo heel erg bij nagedacht maar spiritualiteit is niet alleen dat zweverige gedoe. Spiritualiteit betekent ook dat jij je lichaam kent en weet hoe je optimaal tot rust moet komen. Regelmatige sporters weten dan ook dat je naast hard trainen en veel sporten, ook tijd moet nemen om te rusten en herstellen. Ondanks dat elke sporter dit bijna weet, is het toch het meest vergeten onderdeel. Vaak zien we constant sporten en hard trainen als de manier om fitter te worden. Toch is het kennen van je lichaam en je lichaam tot rust laten komen misschien nog wel belangrijker. Met gedegen rust voorkom je blessures en overtraining. Mijn rust heb ik gevonden door Yoga in Zaandam. Wil je weten hoe de yoga in zaandam mij hierbij geholpen heeft? Lees dan snel verder!

Hard trainen en geen rust nemen

Ik benoemde het net al even, het keiharde trainen en daarbij jouw eigen lichaam misschien niet goed genoeg kennen. Zelf heb ik het aan de lijve ondervonden een aantal maanden geleden. Ik was enorm goed bezig met trainen in de sportschool en ik lette bijvoorbeeld goed op mijn voeding en ik dronk niet meer. Je zou nu denken, daar is toch niks mis mee? Dat is het ook absoluut niet maar voor mij was op een gegeven moment de balans een beetje verdwenen. Het harde trainen werd voor mij zo’n obsessie dat ik me op korte termijn wilde meten met de ‘grote’ jongens uit de sportschool. Elke week gooide ik enthousiast weer wat extra kilo’s op de stang. Totdat het noodlot toesloeg. Mijn lichaam was nog niet klaar voor al dat extra gewicht en zei abrupt stop! Ik zat thuis met een rugblessure en kon het trainen wel even vergeten.

Fysieke en mentale rust

Sporten zat er volgens de fysiotherapeut voorlopig niet in. Ik dacht dat ik in eerste instantie gek werd want sporten was onderhand een vast onderdeel van mijn levensstijl. Na een aantal weken gaf de fysio dus ook bij mij aan dat ik wellicht wel wat aan yoga kon doen. De yoga zou enerzijds ervoor zorgen dat ik weer wat zou kunnen sporten maar daarbij ook aan mijn rust toe zou komen. Enigszins sceptisch ging ik naar mijn eerste les toe maar na een aantal lessen begon ik steeds meer controle over mijn lichaam te krijgen. Sporten doe ik inmiddels weer volop maar ik zorg ook zeker dat ik mijn rust pak. Hopelijk geeft mijn ervaring jullie ook het licht om hard te sporten maar daarbij ook je lichaam rust te gunnen!