Je studententijd, dat is de leukste tijd van je leven. Dit is wat we volwassenen vaak horen zeggen tegen scholieren die bijna beginnen met hun studie. Natuurlijk komen er na je studententijd ook nog heel veel hele leuke perioden maar desalniettemin is de studententijd vaak inderdaad een leuke tijd. Dit komt omdat voor de meeste studenten, de studententijd ook een periode is waar ze voor het eerst op zichzelf gaan wonen. Dit brengt vele nieuwe vrijheden met zich mee. Maar hier komen ook veel verantwoordelijkheden bij kijken. De meeste studenten hebben natuurlijk niet zoveel geld tijdens hun studententijd. Toch willen ze graag een vol leven, studeren, bijverdienen en veel sociale activiteiten. Daarom zijn er ook veel studenten die gestrest zijn. In dit artikel bespreek ik hoe studenten een balans kunnen vinden.

Bijverdienen

Tegenwoordig krijgen studenten niet zoveel geld meer van de overheid als in het verleden. Dit betekent dat ze vaak willen bijverdienen om zo levensonderhoud en leuke activiteiten te kunnen betalen. Maar als studenten te veel werken dan kunnen ze niet meer focussen op de studie. Omdat veel studenten tegenwoordig moeten bij lenen is het belangrijk om de studie zo snel mogelijk af te ronden. Wanneer dit niet lukt omdat ze te druk zijn met een bijbaan verliezen ze alleen maar geld. Studenten kunnen dus een bijbaan nemen maar het is verstandig om niet te veel uur per week te werken. Het is ook slim om een voornamelijk fysieke bijbaan te nemen. Je kunt op deze manier tijdens de bijbaan je hersenen rust geven en meer fysiek werk doen.

Sociaal leven

Veel studenten hebben ook een druk sociaal leven. Ze gaan stappen, naar festivals, huisfeesten en op vakantie. Vaak is dit ook onderdeel van een studentenvereniging. Maar al deze feestjes en activiteiten kunnen veel geld kosten en ook de focus op de studie beïnvloedden. Daarom is het belangrijk om niet te vaak te gaan feesten. Ook is het een goed idee om strategisch te feesten. Veel studenten houden wel van een avondje flink drinken of gebruiken zelfs andere middelen. Maar dit zal ervoor zorgen dat ze de volgende dag niet meer goed kunnen studeren. Ook kan het leidden tot verslavingen waar een behandeling drugsverslaving voor nodig is om het weer te stoppen. Het is beter om met mate te drinken en gewoon te genieten van de muziek en de sociale contacten. Op deze manier kun je de volgende dag in ieder geval gewoon weer aan het werk.