Trends komen en gaan. Zo ook op het gebied van gezondheid en voeding in de ‘natuurlijke hulpmiddelen’ afdeling. Welke zijn op dit moment in en waar zijn ze goed voor? In deze blog noem ik drie natuurlijke gezondheidstrends op die nu razend populair zijn: curcuma, food swaps en avocado. Wat zijn hun gezonde eigenschappen? Waar kunnen we ze voor gebruiken? En natuurlijk: waar komen deze ingrediënten en ideeën vandaan?

Curcuma

Curcuma (kurkuma) of geelwortel is helemaal hot tegenwoordig. Deze geeloranje kruid is afkomstig uit India en China en wordt veelal gebruikt in gerechten en vruchtensappen. In curcuma zitten allerlei stoffen zoals  curcumine, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine. Niet gek dus dat curcuma wordt gezien graag wordt gebruikt. Je lichaam haalt de belangrijkste stof uit deze kruid, curcumine, echter niet zo goed uit enkel het eten van curcuma. De stof wordt beter opgenomen als je het zou innemen door middel van poeders en capsules. Anders breekt de lever de stof curcumine namelijk te snel af. Daarom zijn de voedingssupplementen met curcuma momenteel erg in opkomst.

Food swaps

Food swapping is de nieuwste trend op het gebied van gezonde voeding. Het bestaat al heel lang en het is dus niet te traceren naar één specifiek land van herkomst. Food swapping is eigenlijk het vervangen van bepaalde ongezonde ingrediënten met gezondere alternatieven in een gerecht. Zo vervangen we bijvoorbeeld de gewone pizzabodem met bodems van bloemkool of spinazie. Daarnaast gebruiken we massaal courgetti (spaghetti slierten gemaakt van courgettes) in plaats van gewone spaghetti. Het mag duidelijk zijn wat het nut is van deze ‘food swaps’. We vervangen simpelweg de minder gezonde, koolhydraatrijke producten met groenten. Door koolhydraten krijgen we weliswaar energie, maar we eten ook een hoop koolhydraatrijke producten waar geen voedingsstoffen in zitten. Denk bijvoorbeeld aan koek, snoep en frisdranken. Dan zijn deze food swaps een goede uitkomst. Zonder een hoop in te leveren, kunnen we nog steeds al dat lekkers eten. En de smaak? Die is nog steeds heel erg lekker.

Avocado

Al een paar jaar lang is de avocado de ‘Holy Grail’ van de gezonde voeding. Wat begon als dat stukje groente (eigenlijk is het een bes, en dus fruit) in je salade, is uitgegroeid tot een ingrediënt dat een hoop mensen iedere dag consumeren. De avocado komt oorspronkelijk uit Mexico, maar wordt tegenwoordig op tal van plekken geteeld. Avocado’s bevatten namelijk een hoop goede vetten, onverzadigd wel te verstaan. Ze zijn op eindeloos veel manieren te gebruiken. Als romige topping op je geroosterde boterham of als ingrediënt in een smoothie.

Ondanks dat deze producten nu hip zijn en ze om verschillende redenen in de ‘gezonde voeding spotlights’ staan, geldt ook voor deze producten: alles met mate. Geen enkel product is gezond als je niet varieert met andere groentes. Toch is het altijd leuk om nieuwe dingen uit te proberen en te ontdekken of deze trends voor jou ook werken.